
Ocena:
8.0
Caipirinha
Pora serwowania: o każdej porze
Przygotowanie:
- Do szklanki typu old-fashioned wsypujemy cukier trzcinowy oraz wkładamy połówkę limonki pokrojoną na 4 części.
- Rozgniatamy cząstki limonki tłuczkiem.
- Wlewamy cachace i mieszamy łyżką barową przez 4-6 sekund.
- Dopełniamy szklankę kruszonym lodem.
- Podawać od razu z dwoma słomkami i przyozdobione ćwiartką limonki.
Ten koktajl pochodzący z Brazyli, jak i sam jego główny składnik - cachaca, jest idealny na wszelkiego rodzaju imprezy. Stosunkowo łatwy w przyrządzeniu - nie wymaga żadnego specjalnego sprzętu barmańskiego, oraz umiarkowanie mocny co sprawia, że idealnie nadaje się jako "rozkręcacz imprezy".
Wariant: Caipirissima
Aby otrzymać ten wariant koktajlu, należy zastąpić rum cachaca rumem portorykańskim. Zyskamy w ten sposób short drink o lżejszym smaku, idealny o każdej porze.