Ocena:
10.0
Mojito
Pora serwowania: o każdej porze
Składniki:
- 40 ml Jasny rum kubański
- 8-10 listków świeża mięta
- 2 łyżki barowe Cukier puder
- 20 ml Świeżo wyciśnięty sok z limonki
- 60 ml Woda gazowana
- 4-5 Kostki lodu, pokruszone
- 40 ml Jasny rum kubański
- 8-10 listków świeża mięta
- 2 łyżki barowe Cukier puder
- 20 ml Świeżo wyciśnięty sok z limonki
- 60 ml Woda gazowana
- 4-5 Kostki lodu, pokruszone
Przygotowanie:
- Umyte listki mięty włożyć do szklanki highball, następnie rozgnieść je tłuczkiem, po czym dodać cukier puder.
- Pokruszony lód włożyć do szklanki i wlać pozostałe składniki.
- Koktajl dokładnie wymieszać łyżką barową przez około 8-10 sekund.
Wariant: Mojito Criollo
Tę odmianę drinku Mojito otrzymamy dodając 3-4 krople angostury. Powstanie gorzki long drink, podawany o każdej porze.
Ciekawostka:
Koktajl Mojito powstał na Kubie w czasie trwania prohibicji w Ameryce. Natchnieniem do stworzenia formuły nowego drinku był znany i lubiany przez Amerykanów koktajl Mint Julep. Mojito upowrzechniono w barze Bodeguita del Medio, którego maksymą było "Hemingway pije Daiquiri w barze Floridita, a Mojito w Bodeguita!".