Koktajl na bazie:

Mojito

Ocena:

10.0

Mojito

Bezpośrednio w kieliszku Szklanka typu Highball Średnia zawartość alkoholu

Pora serwowania: o każdej porze

Składniki:

- 40 ml Jasny rum kubański
- 8-10 listków świeża mięta
- 2 łyżki barowe Cukier puder
- 20 ml Świeżo wyciśnięty sok z limonki
- 60 ml Woda gazowana
- 4-5 Kostki lodu, pokruszone
Przygotowanie:
  • Umyte listki mięty włożyć do szklanki highball, następnie rozgnieść je tłuczkiem, po czym dodać cukier puder.
  • Pokruszony lód włożyć do szklanki i wlać pozostałe składniki.
  • Koktajl dokładnie wymieszać łyżką barową przez około 8-10 sekund.

Wariant: Mojito Criollo

Tę odmianę drinku Mojito otrzymamy dodając 3-4 krople angostury. Powstanie gorzki long drink, podawany o każdej porze.

Ciekawostka:

Koktajl Mojito powstał na Kubie w czasie trwania prohibicji w Ameryce. Natchnieniem do stworzenia formuły nowego drinku był znany i lubiany przez Amerykanów koktajl Mint Julep. Mojito upowrzechniono w barze Bodeguita del Medio, którego maksymą było "Hemingway pije Daiquiri w barze Floridita, a Mojito w Bodeguita!".

Komentarze użytkowników

Jeszcze nikt nie zostawił swojego komentarza... Bądż pierwszy i skomentuj ten materiał!

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, a my co piątek dostarczymy ci najlepsze przepisy na weekend prosto na twoją skrzynke!