
Ocena:
5.0
Floridita Daiquiri
Pora serwowania: o każdej porze
Składniki:
- 40 ml Jasny rum kubański
- 15 ml Świeżo wyciśnięty sok z limonki
- 5 ml Świeżo wyciśnięty sok z grejpfrutów
- 5 ml Syrop z cukru trzcinowego
- 5 ml Likier maraschino
- 5-6 Kostki lodu
- 40 ml Jasny rum kubański
- 15 ml Świeżo wyciśnięty sok z limonki
- 5 ml Świeżo wyciśnięty sok z grejpfrutów
- 5 ml Syrop z cukru trzcinowego
- 5 ml Likier maraschino
- 5-6 Kostki lodu
Przygotowanie:
- Kostki lodu włożyć do shakera, po czym wlać resztę składników.
- Koktajl energicznie wymieszać w shakerze przez około 8-10 sekund.
- Na koniec, przecedzić dokładnie przez sitko barowe do kieliszka koktajlowego.
Historia:
Koktajl ten został stworzony przez barmana Benjamina Orbonowi w latach 30-tych XX wieku, na Kubie. Trunek nazywany jest również jako Daiquiri No. 3.