Koktajl na bazie:

Cachaça

Cachaça (czyt. kaszasa) - jest to produkowany ze sfermentowanego soku trzcionowego destylat. Bardzo popularny w Brazyli. Zawartość alkoholu wacha się  nim od 38% do 48%. W procesie produkcji dodaje się około sześć gramów cukru na każdy litr napoju. Inne nazwy cachacy to aguardente i aguardiente.

Cachaça może być butelkowana od razu po produkcji, jednak lepsze gatunki zostają poddane leżakowaniu, które trwać może nawet cały rok, leżakowanie nadaje jej specyficzny złotawy kolor. Beczki (kadzie) w których leżakowana jest cachaca, są wykonywane najczęściej z egzotycznych gatónków drzew takich jak fernambuk, jatoba, migdałowiec, tabeuia czy guanandi.

W smaku cachaça jest bardzo podobna do rumu lub tequili, z tym że ma leki posmak owocowy i jest znacznie bardziej cierpka i wytrawna. Największymi producentami Cachaçi są firmy Canario i Pitu, a rocznie produkuje się około 1,3 miliarda litrów destylatu z czego do europy eksportowany jest zaledwie 1%.

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, a my co piątek dostarczymy ci najlepsze przepisy na weekend prosto na twoją skrzynke!