Koktajl na bazie:

Bloody Mary

Ocena:

10.0

Bloody Mary

W szklanicy barmańskiej Szklanka typu Highball Średnia zawartość alkoholu

Pora serwowania: o każdej porze

Przygotowanie:
  • Kostki lodu oraz pozostałe składniki - oprócz selera naciowego, dodać do szklanicy barmańskiej. Następnie wymieszać łyżką barową przez około 8-10 sekund.
  • Miksturę należy przecedzić przez sitko barowe do szklanki typu highball.
  • Na końcu włożyć do koktajlu umyty wcześniej seler naciowy.

Historia

Bloody Mary to koktajl o nieznanym pochodzeniu. Na przestrzeni lat nazywany był m. in. jako Mary Rose (od 1939 r.), Red Snapper (od 1944 r.), aż w 1946 r. przybrał nazwę, która znana jest do dziś. Dużą rolę w rozpowszechnianiu go na świecie odegrał sam Ernest Hemingway, pisząc o nim "Wprowadziłem ten koktajl do Hongkongu w 1941 roku i sądzę, że zrobiłem wszystko, co może zrobić jednostka, być może z wyjątkiem japońskiej armii, która doprowadziła do upadku tę kolonię Korony Brytyjskiej".

Komentarze użytkowników

Jeszcze nikt nie zostawił swojego komentarza... Bądż pierwszy i skomentuj ten materiał!

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, a my co piątek dostarczymy ci najlepsze przepisy na weekend prosto na twoją skrzynke!