
Ocena:
0
Irish Coffee
Pora serwowania: o każdej porze
Składniki:
- 40 ml Irish whisky
- 5 ml Śmietanka UHT
- 2 łyżki barowe Cukier puder
- 120 ml Gorąca kawa espresso
- 40 ml Irish whisky
- 5 ml Śmietanka UHT
- 2 łyżki barowe Cukier puder
- 120 ml Gorąca kawa espresso
Przygotowanie:
- Śmietankę UHT włożyć na około 5 minut do zamrażalnika. Następnie wyjąć i ubić widelcem, aż zgęstnieje.
- Cukier puder wsypać do szklanki typu toddy, po czym wlać kawę i whiskey.
- Wymieszać dokładnie łyżką barową przez około 5-6 sekund. Kolejno, włożyć do koktajlu 20 ml ubitej śmietanki UHT. Gotowe!
Historia:
Koktajl ten powstał w 1943 roku na lotnisku Foynes w Irlandii, gdzie odlatywały samoloty do Nowego Jorku. Podróżnym proponowano wówczas gorącą herbatę z dodatkiem irlandzkiej whiskey. Jednak amerykańscy podróżni woleli kawę zamiast herbaty. I w ten sposób barman - Joe Sheridan, wymyślił nowy koktajl z kawą, zwany do dziś jako Irish Coffee.