Koktajl na bazie:

Irish Coffee

Ocena:

0

Irish Coffee

Bezpośrednio w kieliszku Szklanka typu Toddy Średnia zawartość alkoholu

Pora serwowania: o każdej porze

Składniki:

- 40 ml Irish whisky
- 5 ml Śmietanka UHT
- 2 łyżki barowe Cukier puder
- 120 ml Gorąca kawa espresso
Przygotowanie:
  • Śmietankę UHT włożyć na około 5 minut do zamrażalnika. Następnie wyjąć i ubić widelcem, aż zgęstnieje.
  • Cukier puder wsypać do szklanki typu toddy, po czym wlać kawę i whiskey.
  • Wymieszać dokładnie łyżką barową przez około 5-6 sekund. Kolejno, włożyć do koktajlu 20 ml ubitej śmietanki UHT. Gotowe!

Historia:

Koktajl ten powstał w 1943 roku na lotnisku Foynes w Irlandii, gdzie odlatywały samoloty do Nowego Jorku. Podróżnym proponowano wówczas gorącą herbatę z dodatkiem irlandzkiej whiskey. Jednak amerykańscy podróżni woleli kawę zamiast herbaty. I w ten sposób barman - Joe Sheridan, wymyślił nowy koktajl z kawą, zwany do dziś jako Irish Coffee.

Komentarze użytkowników

Jeszcze nikt nie zostawił swojego komentarza... Bądż pierwszy i skomentuj ten materiał!

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, a my co piątek dostarczymy ci najlepsze przepisy na weekend prosto na twoją skrzynke!