
Ocena:
0
Blue Blazer
Pora serwowania: zimą
Przygotowanie:
- Dwa metalowe kubki z uszkami rozgrzać wrzącą wodą, po czym wylać wodę.
- Do jednego z kubków wlać 60 ml wrzącej wody oraz szkocką whisky.
- Miksturę zapalić i około 4-5 razy przelać płonący płyn z jednego kubka do drugiego, następnie wlać go do szklanki toddy.
- Dodać cukier puder i wymieszać go dokładnie łyżką barową, do rozpuszczenia.
- Plasterek skórki z cytryny wycisnąć do szklanki, do momentu uwolnienia olejków eterycznych, po czym włożyć do koktajlu. Gotowe do podania!
Historia:
Blue Blazer to koktajl stworzony przez Jerry'ego Thomasa w latach 50-tych XX wieku. Pracował on wtedy w barze El Dorado w hotelu Occidental, w San Francisco. Skład został opracowany dla pewnego poszukiwacza złota, który to domagał się trunku wzmacniającego. Jerry Thomas sprostał oczekiwaniom. Zaś umiejętność przelewania płonącego koktajlu przyczyniła się błyskawicznie do powodzenia, jakim cieszył się ten drink wśród klientów.
Tagi: cytryna, cukier puder