Ocena:
5.0
Planter's Punch
Pora serwowania: o każdej porze
Składniki:
- 60 ml Ciemny rum jamajski
- 20 ml Świeżo wyciśnięty sok z limonki
- 10 ml Grenadyna
- 2-3 krople Angostura
- 50 ml Niegazowana woda mineralna
- 4-5 Kostki lodu, pokruszone
- 60 ml Ciemny rum jamajski
- 20 ml Świeżo wyciśnięty sok z limonki
- 10 ml Grenadyna
- 2-3 krople Angostura
- 50 ml Niegazowana woda mineralna
- 4-5 Kostki lodu, pokruszone
Przygotowanie:
- Pokruszony lód włożyć do szklanki highball, następnie wlać resztę składników.
- Koktajl wymieszać dokładnie łyżką barową przez około 8-10 sekund. I gotowe!
Historia:
Koktajl Planter's Punch posiada wiele wersji. Umieszczony wyżej skład i przygotowanie jest adaptacją receptury z XVII wieku. Powszechnie koktajl zawiera 1 miarkę czegoś słodkiego (syrop z grenadyny), 2 miary czegoś kwaśnego (sok z limonki), 3 miary czegoś mocnego (ciemny rum jamajski) oraz 4 miary czegoś neutralnego (woda mineralna niegazowana i pokruszony lód).