Ocena:
0
El Diablo
Pora serwowania: o każdej porze
Składniki:
- 40 ml Tequila blanco 100% agawy
- 1/4 Limonka
- 10 ml Likier creme de cassis
- 120 ml Ginger Ale
- 4-5 Kostki lodu
- 40 ml Tequila blanco 100% agawy
- 1/4 Limonka
- 10 ml Likier creme de cassis
- 120 ml Ginger Ale
- 4-5 Kostki lodu
Przygotowanie:
- Pół ćwiartki limony włożyć do szklanki highball i rozgnieść ją tłuczkiem.
- Kostki lodu dodaj do szklanki i wlej resztę składników.
- Wymieszać dokładnie łyżką barową przez około 8-10 sekund.
Wariant: Mexican Mule
Koktajl ten otrzymamy pomijając w składzie likier creme de cassis. Powstanie wtedy bardziej kwaśny long drink, podawany o dowolnej porze.
Historia:
El Diablo powstał w latach 40-tych XX wieku w meksykańskim mieście Merida, choć popularność zdobył zaledwie dziesięć lat temu. Nazwa wzięła się od pięknego czerwonego koloru jaki posiada ten koktajl dzięki likierowi creme de cassis. Jako pierwszy recepturę opublikował Meksykanin El Diablo, prawdopodobnie jednak oryginalny drink przyrządzano na bazie rumu.