
Ocena:
8.0
Dry Martini
Pora serwowania: jako aperitif
Składniki:
- 55 ml Gin
- 15 ml Wytrawny wermut
- 1 Zielona oliwka
- lub 1 Pasek skórki z cytryny
- 5-6 Kostki lodu
- 55 ml Gin
- 15 ml Wytrawny wermut
- 1 Zielona oliwka
- lub 1 Pasek skórki z cytryny
- 5-6 Kostki lodu
Przygotowanie:
- Do szklanicy barmańskiej włożyć kostki lodu, wlać gin i wermut.
- Zamieszać łyżką barową przez 8-10 sekund.
- Wszystko przecedzić przez sitko barowe do kieliszka koktajlowego.
- Na końcu włożyć do koktajlu oliwkę. Można ją zastąpić cienkim paskiem skórki z cytryny, który należy wycisnąć nad kieliszkiem, aż do uwolnienia olejków eterycznych, a następnie włożyć ją do koktajlu. Gotowe!
Wariant: Extra-Dry Martini
Aby go otrzymać należy postąpić podobnie jak w przypadku Vodka Martini Extra-Dry, jednak dodając 15 ml ginu. Otrzymamy wtedy wytrawny short drink, idealny jako aperitif.
Ciekawostka:
Wielbicielem wytrawnych koktajli, takich jak Dry Martini, był sam Franklin D. Roosevelt. Podobno, po zniesieniu prohibicji w 1933 roku, uczcił to wydarzenie wypiciem koktajlu Dry Martini.
Historia:
Od 1904 roku Dry Martini serwowane było we Francji z wytrawnym wermutem i oliwką. Pod koniec lat 30-tych koktajl ten zyskał ogromną popularność. Powstały na jego temat wiele powszechnie znanych hollywoodzkich powiedzonek.