Koktajl na bazie:

Dry Martini

Ocena:

8.0

Dry Martini

W szklanicy barmańskiej Kieliszek koktajlowy Wysoka zawartość alkoholu

Pora serwowania: jako aperitif

Składniki:

- 55 ml Gin
- 15 ml Wytrawny wermut
- 1 Zielona oliwka
- lub 1 Pasek skórki z cytryny
- 5-6 Kostki lodu
Przygotowanie:
  • Do szklanicy barmańskiej włożyć kostki lodu, wlać gin i wermut.
  • Zamieszać łyżką barową przez 8-10 sekund.
  • Wszystko przecedzić przez sitko barowe do kieliszka koktajlowego.
  • Na końcu włożyć do koktajlu oliwkę. Można ją zastąpić cienkim paskiem skórki z cytryny, który należy wycisnąć nad kieliszkiem, aż do uwolnienia olejków eterycznych, a następnie włożyć ją do koktajlu. Gotowe!

Wariant: Extra-Dry Martini

Aby go otrzymać należy postąpić podobnie jak w przypadku Vodka Martini Extra-Dry, jednak dodając 15 ml ginu. Otrzymamy wtedy wytrawny short drink, idealny jako aperitif.

Ciekawostka:

Wielbicielem wytrawnych koktajli, takich jak Dry Martini, był sam Franklin D. Roosevelt. Podobno, po zniesieniu prohibicji w 1933 roku, uczcił to wydarzenie wypiciem koktajlu Dry Martini.

Historia:

Od 1904 roku Dry Martini serwowane było we Francji z wytrawnym wermutem i oliwką. Pod koniec lat 30-tych koktajl ten zyskał ogromną popularność. Powstały na jego temat wiele powszechnie znanych hollywoodzkich powiedzonek.

Tagi: Martini, Klasyk

Komentarze użytkowników

Jeszcze nikt nie zostawił swojego komentarza... Bądż pierwszy i skomentuj ten materiał!

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, a my co piątek dostarczymy ci najlepsze przepisy na weekend prosto na twoją skrzynke!