
Ocena:
0
Cubanita
Pora serwowania: jako aperitif
Składniki:
- 50 ml Jasny rum kubański
- 120 ml Sok pomidorowy
- 5 ml Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 5 ml Sos worcester
- 2-3 krople Czerwony sos tabasco
- 1 Szczypta soli selerowej
- 1 Szczypta mielonego czarnego pieprzu
- 5-6 Kostki lodu
- 50 ml Jasny rum kubański
- 120 ml Sok pomidorowy
- 5 ml Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 5 ml Sos worcester
- 2-3 krople Czerwony sos tabasco
- 1 Szczypta soli selerowej
- 1 Szczypta mielonego czarnego pieprzu
- 5-6 Kostki lodu
Przygotowanie:
- Kostki lodu włożyć do szklanicy barmańskiej, po czym dodać resztę składników.
- Wymieszać dokładnie łyżką barową przez około 8-10 sekund.
- Przecedzić przez sitko barowe do szklanki highball.
Ciekawostka:
Koktajl Cubanita to kubańska wersja drinku Bloody Mary. Z kolei, pod koniec lat 30-tych XX wieku znany był także pod nazwą Mary Rose.