Koktajl na bazie:

Alfonso

Ocena:

0

Alfonso

Bezpośrednio w kieliszku Kieliszek do szampana Niska zawartość alkoholu

Pora serwowania: jako aperitif

Składniki:

- 90 ml Wytrawny szampan, mocno oziębiony
- 1 Kostka cukru
- 3-4 krople Angostura
- 30 ml Dubonnet
Przygotowanie:
  • Nasączoną angosturą kostkę cukru włożyć do kieliszka od szampana.
  • Następnie wlać szampan i Dubonnet.
  • Koktajl delikatnie wymieszać łyżką barową przez około 2-3 sekundy, tak by nie dotknąć kostki cukru.

Historia:

Koktajl ten powstał dla króla Hiszpanii Alsonsa III. Stał się on bardzo popularny we Francji i w Wielkiej Brytanii na początku lat 20-tych XX wieku, po wizycie króla w Deauville.

Komentarze użytkowników

Jeszcze nikt nie zostawił swojego komentarza... Bądż pierwszy i skomentuj ten materiał!

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, a my co piątek dostarczymy ci najlepsze przepisy na weekend prosto na twoją skrzynke!