
Ocena:
0
Alfonso
Pora serwowania: jako aperitif
Składniki:
- 90 ml Wytrawny szampan, mocno oziębiony
- 1 Kostka cukru
- 3-4 krople Angostura
- 30 ml Dubonnet
- 90 ml Wytrawny szampan, mocno oziębiony
- 1 Kostka cukru
- 3-4 krople Angostura
- 30 ml Dubonnet
Przygotowanie:
- Nasączoną angosturą kostkę cukru włożyć do kieliszka od szampana.
- Następnie wlać szampan i Dubonnet.
- Koktajl delikatnie wymieszać łyżką barową przez około 2-3 sekundy, tak by nie dotknąć kostki cukru.
Historia:
Koktajl ten powstał dla króla Hiszpanii Alsonsa III. Stał się on bardzo popularny we Francji i w Wielkiej Brytanii na początku lat 20-tych XX wieku, po wizycie króla w Deauville.