Ocena:
0
Sazerac
Pora serwowania: o każdej porze
Składniki:
- 50 ml Żytnia whiskey
- 2-3 krople Peychaud's bitter
- 1 Kostka cukru
- 20 ml Niegazowana woda mineralna
- 3 krople Anyżówka
- 1 Pasek skórki z cytryny
- 5-6 Kostki lodu
- 50 ml Żytnia whiskey
- 2-3 krople Peychaud's bitter
- 1 Kostka cukru
- 20 ml Niegazowana woda mineralna
- 3 krople Anyżówka
- 1 Pasek skórki z cytryny
- 5-6 Kostki lodu
Przygotowanie:
- Do szklanicy barmańskiej włożyć kostkę cukru, następnie nasączyć ją Peychaud's bitter i rozgnieść tłuczkiem.
- Do cukru włożyć kostki lodu, po czym wlać wodę, whiskey i anyżówkę. Wymieszać łyżką barową przez około 10 sekund.
- Pasek skórki z cytryny wycisnąć do szklanicy barmańskiej, do momentu uwolnienia olejków eterycznych, po czym wyrzucić.
- Wszystko przecedzić do szklanki typu old-fashioned.