
Ocena:
10.0
Red Snapper
Pora serwowania: o każdej porze
Składniki:
- 40 ml Gin
- 120 ml Sok pomidorowy
- 5 ml Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 5 ml Sos worcester
- 3 krople Czerwony sos tabasco
- 1 Szczypta soli selerowej
- 1 Szczypta mielonego czarnego pieprzu
- 1 Mała łodyga selera naciowego
- 5-6 Kostki lodu
- 40 ml Gin
- 120 ml Sok pomidorowy
- 5 ml Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 5 ml Sos worcester
- 3 krople Czerwony sos tabasco
- 1 Szczypta soli selerowej
- 1 Szczypta mielonego czarnego pieprzu
- 1 Mała łodyga selera naciowego
- 5-6 Kostki lodu
Przygotowanie:
- Kostki lodu włożyć do szklanicy barmańskiej, następnie dodać pozostałe składniki (poza selerem naciowym).
- Wymieszać dokładnie łyżką barową przez około 8-10 sekund.
- Dokładnie przecedzić przez sitko barowe do szklanki typu highball.
- Na koniec, seler naciowy umyć i włożyć do koktajlu. Gotowe!
Historia:
Były barman z Harry's Bar w Paryżu - Fernand Petiot, zmienił nazwę koktajlu Bloody Mary na Red Snapper. Było to podyktowane przez dyrekcję hotelu Saint-Regis w Nowym Jorku, gdzie barman pracował od 1934 roku. Nazwa Bloody Mary uważana była za zbyt poufałą dla ich klientów. Koktajl Red Snapper początkowo był przyrządzany z wódką, obecnie jest on sporządzany z ginem, jako odmiana Bloody Mary.