
Ocena:
0
Red Lion
Pora serwowania: o każdej porze
Składniki:
- 30 ml Gin
- 25 ml Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
- 10 ml Likier Grand Marnier Cordon Rouge
- 5 ml Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 5-6 Kostki lodu
- 30 ml Gin
- 25 ml Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
- 10 ml Likier Grand Marnier Cordon Rouge
- 5 ml Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 5-6 Kostki lodu
Przygotowanie:
- Kostki lodu włożyć do shakera, po czym wlać gin, sok z pomarańczy, likier oraz sok z cytryny.
- Koktajl dynamicznie wymieszć w shakerze przez około 8-10 sekund.
- Wszystko przecedzić przez sitko barowe do kieliszka koktajlowego.
Ciekawostka:
Red Lion to najbardziej powszechny drink przyrządzany z dodatkiem Likieru Grand Marnier Cordon Rouge.
Historia:
Koktajl ten został podobno upowszechniony w 1890 roku w londyńskim pubie o tej właśnie nazwie. Jednak fakty mówią, że nastąpiło to dopiero w 1933 roku przez Arthura A. Tarlinga, w Londynie. Zwyciężył on wówczas w barmańskim konkursie British Empire Cocktail Competition, który został zorganizowany przez wytwórnię Booth's Gin. Red Lion to również nazwa najstarszej gorzelni, która w owych czasach należała do Booth's Gin.
Tagi: Pomarańcza, cytryna