
Ocena:
4.0
Parisian
Pora serwowania: o każdej porze
Składniki:
- 40 ml Gin
- 20 ml Wytrawny wermut
- 10 ml Likier creme de cassis
- 1 Pasek skórki z cytryny
- 5-6 Kostki lodu
- 40 ml Gin
- 20 ml Wytrawny wermut
- 10 ml Likier creme de cassis
- 1 Pasek skórki z cytryny
- 5-6 Kostki lodu
Przygotowanie:
- Kostki lodu włożyć do szklanicy barmańskiej. Następnie dodać gin, wermut i likier z czarnych porzeczek.
- Wymieszać łyżką barową przez około 8-10 sekund.
- Wszystko przecedzić przez sitko barmańskie do kieliszka koktajlowego.
- Nad kieliszkiem wycisnąć pasek skórki z cytryny, do momentu uwolnienia olejków eterycznych. Na końcu włożyć do koktajlu.
Historia:
Parisian to drink należący do dużej grupy koktajli stworzonych w latach 20-tych XX wieku z okazji promocji likieru creme de cassis.
Tagi: Likier creme de cassis