
Ocena:
10.0
Hot Buttered Rum
Pora serwowania: zimą
Składniki:
- 40 ml Jasny rum portorykański
- 5 g Pasteryzowane masło
- 2 łyżki barowe Cukier puder
- 1 Szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 1 Szczypta mielonego cynamonu
- 1 Szczypta mielonych goździków
- 1 Szczypta soli
- 120 ml Wrząca woda
- 40 ml Jasny rum portorykański
- 5 g Pasteryzowane masło
- 2 łyżki barowe Cukier puder
- 1 Szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 1 Szczypta mielonego cynamonu
- 1 Szczypta mielonych goździków
- 1 Szczypta soli
- 120 ml Wrząca woda
Przygotowanie:
- Masło, cukier, gałkę muszkatołową, cynamon oraz goździki włożyć do miski i ucierać, aż masa będzie dobrze zmieszana i gładka.
- Następnie przełożyć do żaroodpornej szklanki toddy. Dodać sól, po czym wlać rum i wrzącą wodę.
- Wymieszać dokładnie łyżką barową przez około 6-8 sekund. I gotowe!
Wariant: Hot Buttered Rum Cow
Koktajl otrzymamy zastępując wrzącą wodę wrzącym pełnym mlekiem UHT. Powstanie w ten sposób bardziej gęsty long drink, doskonały na zimowe wieczory.