Koktajl na bazie:

Bijou

Ocena:

9.0

Bijou

W szklanicy barmańskiej Kieliszek koktajlowy Wysoka zawartość alkoholu

Pora serwowania: po posiłku

Składniki:

- 40 ml Gin
- 20 ml Czerwony wermut
- 10 ml Zielony likier Chartreuse
- 2-3 krople Orange bitter
Przygotowanie:
  • Kostki lodu oraz pozostałe składniki włożyć do szklanicy barmańskiej.
  • Wymieszać dokładnie łyżką barową przez około 8-10 sekund.
  • Na koniec przecedzić przez sitko barowe do kieliszka koktajlowego.

Historia:

Koktajl Bijou został stworzony w okresie między 1888 a 1895 rokiem, przez barmana Harry'ego Johnsona. Drink ten otrzymał nazwę pobliskiego baru na Broadway'u. W tamtym czasie trwała intensywna walka konkurencyjna pomiędzy nowojorskimi barami. Harry Johnson rywalizował z "profesorem" Jerry'm Thomasem z dzielnicy Soho, który wykreował takie drinki jak Blue Blazer czy Tom & Jerry.

Komentarze użytkowników

Jeszcze nikt nie zostawił swojego komentarza... Bądż pierwszy i skomentuj ten materiał!

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, a my co piątek dostarczymy ci najlepsze przepisy na weekend prosto na twoją skrzynke!