Ocena:
9.0
Bijou
Pora serwowania: po posiłku
Składniki:
- 40 ml Gin
- 20 ml Czerwony wermut
- 10 ml Zielony likier Chartreuse
- 2-3 krople Orange bitter
- 40 ml Gin
- 20 ml Czerwony wermut
- 10 ml Zielony likier Chartreuse
- 2-3 krople Orange bitter
Przygotowanie:
- Kostki lodu oraz pozostałe składniki włożyć do szklanicy barmańskiej.
- Wymieszać dokładnie łyżką barową przez około 8-10 sekund.
- Na koniec przecedzić przez sitko barowe do kieliszka koktajlowego.
Historia:
Koktajl Bijou został stworzony w okresie między 1888 a 1895 rokiem, przez barmana Harry'ego Johnsona. Drink ten otrzymał nazwę pobliskiego baru na Broadway'u. W tamtym czasie trwała intensywna walka konkurencyjna pomiędzy nowojorskimi barami. Harry Johnson rywalizował z "profesorem" Jerry'm Thomasem z dzielnicy Soho, który wykreował takie drinki jak Blue Blazer czy Tom & Jerry.
Tagi: wermut, orange bitter