Koktajl na bazie:

Bellini

Ocena:

0

Bellini

Bezpośrednio w kieliszku Kieliszek do szampana Niska zawartość alkoholu

Pora serwowania: o każdej porze

Składniki:

- 80 ml Wytrawny szampan, mocno oziębiony
- 2 żółte Brzoskwinia
Przygotowanie:
  • Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić i wyjąć pestki. Zmiksować na puree.
  • 40 ml zmiksowanych wcześniej brzoskwiń włożyć do kieliszka od szampana, po czym powoli wlać szampan.
  • Koktajl delikatnie wymieszać łyżką barową przez około 2-3 sekundy.

Historia:

Koktajl Bellini powstał w 1948 roku przez Arriga Ciprianiego na cześć renesansowego malarza - Giovanniego Belliniego. To właśnie w 1949 roku odbyła się w Wenecji wystawa jego słynnych obrazów. Różowo-czerwony kolor brzoskwiń, które wchodzą w skład koktajlu, przypominają specyficzny koloryt twórczości Belliniego.

Komentarze użytkowników

Jeszcze nikt nie zostawił swojego komentarza... Bądż pierwszy i skomentuj ten materiał!

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, a my co piątek dostarczymy ci najlepsze przepisy na weekend prosto na twoją skrzynke!