Ocena:
0
Royal Highball
Pora serwowania: o każdej porze
Składniki:
- 120 ml Wytrawny szampan, mocno oziębiony
- 10-12 Świeże truskawki
- 25 ml Koniak
- 10 ml Syrop z cukru trzcinowego
- 4-5 Kostki lodu
- 120 ml Wytrawny szampan, mocno oziębiony
- 10-12 Świeże truskawki
- 25 ml Koniak
- 10 ml Syrop z cukru trzcinowego
- 4-5 Kostki lodu
Przygotowanie:
- Truskawki umyć, jedną truskawkę zostawić na koniec do ozdoby koktajlu. Resztę truskawek zmiksować na puree.
- Kostki lodu włożyć do szklanki highball, następnie wlać szampan, 40 ml zmiksowanych truskawek, koniak i syrop cukrowy.
- Koktajl delikatnie wymieszac łyżką barową przez około 2-3 sekundy.
- Na koniec, dodać pół truskawki do dekoracji.
Historia:
Koktajl Royal Highball powstał w 1921 roku przez Franka Meierana na okazję otwarcia baru Cambon w hotelu Ritz.