Koktajl na bazie:

Americano

Ocena:

8.0

Americano

Bezpośrednio w kieliszku Szklanka typu Old-fashioned Niska zawartość alkoholu

Pora serwowania: jako aperitif

Składniki:

- 35 ml Campari
- 35 ml Czerwony wermut
- 1 Pasek skórki z cytryny
- 3-4 Kostki lodu
Przygotowanie:
  • Kostki lodu włożyć do szklanki old-fashioned, następnie dolać Campari oraz wermut.
  • Wymieszać dokładnie łyżką barową przez około 8-10 sekund.
  • Pasek skórki z cytryny wycisnąć nad szklanką, do momentu uwolnienia olejków eterycznych, po czym dodać do koktajlu.

Historia:

Koktajl Americano zaistniał w czasach prohibicji w latach 1919-1933. Wówczas wielu Amerykanów korzystało z okazji degustaji koktajlu w czasie wyjazdów zagranicznych. We Włoszech odkryto, że Campari, które traktowane było jako trunek wzmacniający, był również idealny w porze aperitifu, choć miało dość gorzki smak. By tego uniknąć, barmani dodawali do Campari czerwonego wermutu i nazwali koktajl Americano. Koktajl stał się klasykiem, który został przyjęty przez liczne marki, m.in. Poccardi.

Wariant: Veneziano

Koktajl ten jest przyrządzany w szkalnce highball. Dodaje się do niego 120 ml białego wina. Powstaje w ten sposób mniej gorzki long drink, który można podawać jako aperitif.

Komentarze użytkowników

Jeszcze nikt nie zostawił swojego komentarza... Bądż pierwszy i skomentuj ten materiał!

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, a my co piątek dostarczymy ci najlepsze przepisy na weekend prosto na twoją skrzynke!