Ocena:
0
Absinthe veilleuse
Pora serwowania: jako aperitif
Składniki:
- 20 ml Anyżówka
- 200 ml Niegazowana woda mineralna
- 10 ml Syrop z cukru trzcinowego
- 3-4 Kostki lodu
- 20 ml Anyżówka
- 200 ml Niegazowana woda mineralna
- 10 ml Syrop z cukru trzcinowego
- 3-4 Kostki lodu
Przygotowanie:
- Kostki lodu włożyć do szklanki old-fashioned, następnie wlać 100 ml schłodzonej wody mineralnej.
- Do innej szklanki old-fashioned wlać syrop cukrowy i 100 ml schłodzonej wody mineralnej. Następnie łyżką barową powoli wlewać do niej anyżówkę, tak by płyny były ułożone warstwami.
- Alkohol zapalić. Po około 2-3 sekundach przykryć spodkiem szklankę, by płomień zgasł. Po czym wlać wodę z kostkami lodu.