Ocena:
7.5
Negroni
Pora serwowania: jako aperitif
Składniki:
- 30 ml Campari
- 30 ml Czerwony wermut
- 10 ml Gin
- 1 Pasek skórki z cytryny
- 3-4 Kostki lodu
- 30 ml Campari
- 30 ml Czerwony wermut
- 10 ml Gin
- 1 Pasek skórki z cytryny
- 3-4 Kostki lodu
Przygotowanie:
- Kostki lodu włożyć do szklanki old-fashioned, następnie wlać Campari, wermut i gin.
- Wymieszać dokładnie łyżką barową przez około 8-10 sekund.
- Pasek skórki z cytryny wycisnąć do szklanki, do mometnu uwolnienia olejków eterycznych, po czym dodać do koktajlu.
Wariant: Cardinale
Koktajl ten otrzymamy zastępując czerwony wermut wytrawnym wermutem. Powstanie w ten sposób bardziej wytrawny short drink, który podaje się w porze aperitifu.