
Ocena:
8.0
Tom & Jerry
Pora serwowania: zimą
Składniki:
- 20 ml Ciemny rum jamajski
- 1 Jajko
- 2 łyżki barowe Cukier puder
- 1 Szczypta mielonego cynamonu
- 1 Szczypta mielonych goździków
- 20 ml Koniak
- 70 ml Wrząca woda
- 20 ml Ciemny rum jamajski
- 1 Jajko
- 2 łyżki barowe Cukier puder
- 1 Szczypta mielonego cynamonu
- 1 Szczypta mielonych goździków
- 20 ml Koniak
- 70 ml Wrząca woda
Przygotowanie:
- Rozbić jajko, oddzielić żółtko od białka. Białko włożyć do miski i ubijać na sztywną pianę.
- Do żółtka dodać cukier, cynamon oraz goździki, następnie ucierać je do połączenia się składników.
- Utartą masę przelać do żaroodpornej szklanki toddy, po czym wlać rum i koniak.
- Dolać wrzącej wody i wymieszać dokładnie łyżką barową przez około 6-8 sekund.
- Na koktajlu umieścić ubitą pianę. Do podania!
Historia:
Koktajl Tom & Jerry powstał na długo przed znanym animowanym filmem dla dzieci, nakręconym w 1940 roku. Koktajl ten został wykreowany w Kalifornii w 1847 roku przez Jerry'ego Thomasa, specjalnie dla klientów chcących wypić napój z koglem-moglem. Trunek byl strzałem w dziesiątkę, był na tyle popularny, że jego autor chciał nazwać go swoim imieniem i nazwiskiem. Ostatecznie jednak nazwał koktajl imionami swoich dwóch białych myszek.