
Ocena:
10.0
Singapore Sling
Pora serwowania: o każdej porze
Składniki:
- 40 ml Gin
- 20 ml Likier cherry brandy
- 15 ml Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 5 ml Likier Benedictine
- 100 ml Woda gazowana
- 1/2 Plaster cytryny
- 1 wisienka koktajlowa
- 5-6 Kostki lodu
- 40 ml Gin
- 20 ml Likier cherry brandy
- 15 ml Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 5 ml Likier Benedictine
- 100 ml Woda gazowana
- 1/2 Plaster cytryny
- 1 wisienka koktajlowa
- 5-6 Kostki lodu
Przygotowanie:
- Kostki lodu włożyć do shakera, następnie wlać gin, cherry brandy, sok z cytryny oraz likier Benedictine.
- Shakerem energicznie wymieszać składniki przez około 8-10 sekund.
- Powstały drink wlać do szklanki typu highball. W następnej kolejności wlać wodę gazowaną.
- Na koniec do koktajlu włożyć pół plasterka cytryny oraz wisienkę koktajlową.
Historia:
Koktajl Singapore Sling został stworzony między rokiem 1910 a 1915, przez Ngiam Tong Boon w hotelu Raffles w Singapurze. W latach 20-tych XX wieku, napój ten znany był pod nazwą Straits Sling. Receptura bardzo szybko stała się popularna w Wielkiej Brytanii. Obecnie hotelowy bar serwuje bardziej owocową wersję tego drinku, zwaną Raffles Sling.