Ocena:
0
Rose
Pora serwowania: jako aperitif
Składniki:
- 40 ml Kirsch
- 20 ml Wytrawny wermut
- 10 ml Likier cherry brandy
- 1 wisienka koktajlowa
- 5-6 Kostki lodu
- 40 ml Kirsch
- 20 ml Wytrawny wermut
- 10 ml Likier cherry brandy
- 1 wisienka koktajlowa
- 5-6 Kostki lodu
Przygotowanie:
- Kostki lodu włożyć do szklanicy barmańskiej, po czym wlać kirsch, wermut oraz likier.
- Wymieszać dokładnie łyżką barową przez około 8-10 sekund.
- Przecedzić przez sitko barowe prosto do kieliszka koktajlowego.
- Na koniec, włożyć do koktajlu wisienkę koktajlową.
Historia:
Koktajl Rose to jeden z najstarszych koktajli francuskich. To short drink przygotowywany z cherry brandy, wykreowany w 1906 roku przez Johnny'ego Miltana, barmana z baru Chatam w Paryżu. Koktajl Rose został celowo skomponowany dla pewnej amerykańskiej klientki uwielbiającej róże. Znany plakacista Paul Mohr skonstruował w 1922 roku wspaniałą reklamę rozpowszechniającą cherry brandy marki Cherry Rocher.