
Ocena:
7.0
Piña Colada
Pora serwowania: o każdej porze
Składniki:
- 40 ml Jasny rum portorykański
- 1 Plasterek świeżego ananasa, grubość 1cm
- 120 ml Sok ananasowy (ze świeżych owoców)
- 8 Łyżka barowa śmietanki kokosowej (z puszki)
- 5-6 Kostki lodu
- 40 ml Jasny rum portorykański
- 1 Plasterek świeżego ananasa, grubość 1cm
- 120 ml Sok ananasowy (ze świeżych owoców)
- 8 Łyżka barowa śmietanki kokosowej (z puszki)
- 5-6 Kostki lodu
Przygotowanie:
- Z plasterka ananasa wykroić kawałek w kształcie trójkąta, nie obierać ze skóry.
- Kostki lodu włożyć do shakera, następnie wlać rum, sok ananasowy i śmietankę kokosową.
- Koktajl energiczniee wymieszać w shakerze przez około 8-10 sekund.
- Dokładnie przecedzić przez sitko barowe do szklanki highball.
- Kawałek ananasa umieścić na krawędzi szklanki.
Historia:
Koktail Piña Colada ma tropikalny charakter, który świetnie łączy w sobie smak śmietanki kokosowej i soku ananasowego. Autorem napoju jest Ramon Marrer Perez - barman z Portoryko, który pracował w Caribe Hilton w San Juan. Receptura drinku powstała w 1954 roku, krótko po tym jak na Karaibach powstała marka handlowa śmietanki kokosowej. Piña Colada oznacza dosłownie "przecedzony ananas", zaś w potocznym języku - świeży sok ananasowy.