Koktajl na bazie:

Piña Colada

Ocena:

7.0

Piña Colada

W shakerze Szklanka typu Highball Średnia zawartość alkoholu

Pora serwowania: o każdej porze

Przygotowanie:
  • Z plasterka ananasa wykroić kawałek w kształcie trójkąta, nie obierać ze skóry.
  • Kostki lodu włożyć do shakera, następnie wlać rum, sok ananasowy i śmietankę kokosową.
  • Koktajl energiczniee wymieszać w shakerze przez około 8-10 sekund.
  • Dokładnie przecedzić przez sitko barowe do szklanki highball.
  • Kawałek ananasa umieścić na krawędzi szklanki.

Historia:

Koktail Piña Colada ma tropikalny charakter, który świetnie łączy w sobie smak śmietanki kokosowej i soku ananasowego. Autorem napoju jest Ramon Marrer Perez - barman z Portoryko, który pracował w Caribe Hilton w San Juan. Receptura drinku powstała w 1954 roku, krótko po tym jak na Karaibach powstała marka handlowa śmietanki kokosowej. Piña Colada oznacza dosłownie "przecedzony ananas", zaś w potocznym języku - świeży sok ananasowy.

Komentarze użytkowników

Jeszcze nikt nie zostawił swojego komentarza... Bądż pierwszy i skomentuj ten materiał!

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, a my co piątek dostarczymy ci najlepsze przepisy na weekend prosto na twoją skrzynke!