
Ocena:
10.0
Margarita
Pora serwowania: o każdej porze
Składniki:
- 40 ml Tequila blanco 100% agawy
- 20 ml Świeżo wyciśnięty sok z limonki
- 10 ml Curaçao triple sec
- miałka sól Szczypta soli
- 5-6 Kostki lodu
- 40 ml Tequila blanco 100% agawy
- 20 ml Świeżo wyciśnięty sok z limonki
- 10 ml Curaçao triple sec
- miałka sól Szczypta soli
- 5-6 Kostki lodu
Przygotowanie:
- Krawędź kieliszka koktajlowego oszronić solą dookoła.
- Kostki lodu włożyć do shakera, następnie wlać resztę składników.
- Koktajl energicznie wymieszać w shakerze przez około 8-10 sekund.
- Przecedzić przez sitko barowe do kieliszka koktajlowego.
Wariant: Stargarita
Koktajl otrzymamy zastępując 5 ml curacao triple sec 5 ml Campari. Powstanie short drink z nutką goryczy, podawany jako aperitif.
Historia:
Według legend koktajl ten stworzyła pewna piękna Meksykanka. Jedna z legend głosi, że wymyślono go w 1948 roku w Acapulco przez Margaritę Sames, która na własnym przyjęciu podała gościom nowy trunek. Według innej opowieści drink ten powstał w latach 30-tych XX wieku w mieście Tijuana. Jednak koktajl Margarita popularność zdobył dopiero w 1960 roku.