
Ocena:
6.5
Manhattan
Pora serwowania: jako aperitif
Składniki:
- 50 ml Żytnia whiskey
- 20 ml Czerwony wermut
- 2-3 krople Angostura
- 1 wisienka koktajlowa
- 5-6 Kostki lodu
- 50 ml Żytnia whiskey
- 20 ml Czerwony wermut
- 2-3 krople Angostura
- 1 wisienka koktajlowa
- 5-6 Kostki lodu
Przygotowanie:
- Kostki lodu włożyć do szklanicy barmańskiej, następnie wlać whiskey, wermut oraz angosturę.
- Wymieszać dokładnie łyżką barową przez około 8-10 sekund.
- Przecedzić przez sitko barowe do kieliszka koktajlowego.
- Na koniec, włożyć do drinka wisienkę koktajlową. I gotowe!
Wariant: Perfect Manhattan
Perfect Manhattan to odmiana koktajlu Manhattan. Otrzymamy go zmniejszając ilość czerwonego wermutu do 10 ml i dodając w zamian 10ml wytrawnego wermutu. Powstanie wtedy bardziej wytrawny short drink, podawany o każdej porze.
Historia:
Receptura koktajlu Manhattan powstała w Nowym Jorku z okazji przyjęcia, które zostało zorganizowane w Manhattan Club 18 listopada 1874 roku, przez Jenny Churchill - matkę sir Winstona Churchilla. Był to bankiet na cześć zwycięstwa Samuela Jonesa Tildena w wyborach na gubernatora stanu Nowy Jork.