Koktajl na bazie:

Manhattan

Ocena:

6.5

Manhattan

W szklanicy barmańskiej Kieliszek koktajlowy Wysoka zawartość alkoholu

Pora serwowania: jako aperitif

Składniki:

- 50 ml Żytnia whiskey
- 20 ml Czerwony wermut
- 2-3 krople Angostura
- 1 wisienka koktajlowa
- 5-6 Kostki lodu
Przygotowanie:
  • Kostki lodu włożyć do szklanicy barmańskiej, następnie wlać whiskey, wermut oraz angosturę.
  • Wymieszać dokładnie łyżką barową przez około 8-10 sekund.
  • Przecedzić przez sitko barowe do kieliszka koktajlowego.
  • Na koniec, włożyć do drinka wisienkę koktajlową. I gotowe!

Wariant: Perfect Manhattan

Perfect Manhattan to odmiana koktajlu Manhattan. Otrzymamy go zmniejszając ilość czerwonego wermutu do 10 ml i dodając w zamian 10ml wytrawnego wermutu. Powstanie wtedy bardziej wytrawny short drink, podawany o każdej porze.

Historia:

Receptura koktajlu Manhattan powstała w Nowym Jorku z okazji przyjęcia, które zostało zorganizowane w Manhattan Club 18 listopada 1874 roku, przez Jenny Churchill - matkę sir Winstona Churchilla. Był to bankiet na cześć zwycięstwa Samuela Jonesa Tildena w wyborach na gubernatora stanu Nowy Jork.

Komentarze użytkowników

Jeszcze nikt nie zostawił swojego komentarza... Bądż pierwszy i skomentuj ten materiał!

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, a my co piątek dostarczymy ci najlepsze przepisy na weekend prosto na twoją skrzynke!