Ocena:
0
Journalist
Pora serwowania: o każdej porze
Składniki:
- 30 ml Gin
- 10 ml Wytrawny wermut
- 10 ml Czerwony wermut
- 5 ml Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 5 ml Pomarańczowy curaçao
- 2-3 krople Angostura
- 1 wisienka koktajlowa
- 5-6 Kostki lodu
- 30 ml Gin
- 10 ml Wytrawny wermut
- 10 ml Czerwony wermut
- 5 ml Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 5 ml Pomarańczowy curaçao
- 2-3 krople Angostura
- 1 wisienka koktajlowa
- 5-6 Kostki lodu
Przygotowanie:
- Kostki lodu oraz pozostałe składniki (poza wisienką koktajlową) włożyć do shakera.
- Dymanicznie wymieszać w shakerze przez około 8-10 sekund.
- Wszystko to przecedzić przez sitko barowe do kieliszka koktajlowego.
- Na koniec włożyć wisienkę koktajlową.
Historia:
Journalist to klasyczny koktajl z lat 20-tych XX wieku. Zawdzięcza on swoja nazwę przyzwyczajeniu dziennikarzy do zbierania i wymiany informacji w modnych barach.