
Ocena:
8.0
Hondarribia
Pora serwowania: jako aperitif
Składniki:
- 40 ml Szkocka whisky
- 15 ml Campari
- 15 ml Czerwony wermut
- 1 Pasek skórki z cytryny
- 5-6 Kostki lodu
- 40 ml Szkocka whisky
- 15 ml Campari
- 15 ml Czerwony wermut
- 1 Pasek skórki z cytryny
- 5-6 Kostki lodu
Przygotowanie:
- Kostki lodu włożyć do szklanicy barmańskiej, następnie wlać whisky, Campari oraz wermut.
- Wymieszać dokładnie łyżką barową przez około 8-10 sekund.
- Przecedzić przez sitko barowe do kieliszka koktajlowego.
- Pasek skórki z cytryny wycisnąć do kieliszka, do momentu uwolnienia olejków eterycznych, po czym włożyć do koktajlu.
Wariant: Old Pal
Old Pal otrzymamy zamieniając nieco składniki. Zamiast szkockiej whisky - kanadyjska, zaś czerwony wermut zastępujemy wytrawnym wermutem. Uzyskamy w ten sposób bardziej wytrawny short drink, który podaje się jako aperitif.