Koktajl na bazie:

Hondarribia

Ocena:

8.0

Hondarribia

W szklanicy barmańskiej Kieliszek koktajlowy Średnia zawartość alkoholu

Pora serwowania: jako aperitif

Składniki:

- 40 ml Szkocka whisky
- 15 ml Campari
- 15 ml Czerwony wermut
- 1 Pasek skórki z cytryny
- 5-6 Kostki lodu
Przygotowanie:
  • Kostki lodu włożyć do szklanicy barmańskiej, następnie wlać whisky, Campari oraz wermut.
  • Wymieszać dokładnie łyżką barową przez około 8-10 sekund.
  • Przecedzić przez sitko barowe do kieliszka koktajlowego.
  • Pasek skórki z cytryny wycisnąć do kieliszka, do momentu uwolnienia olejków eterycznych, po czym włożyć do koktajlu.

Wariant: Old Pal

Old Pal otrzymamy zamieniając nieco składniki. Zamiast szkockiej whisky - kanadyjska, zaś czerwony wermut zastępujemy wytrawnym wermutem. Uzyskamy w ten sposób bardziej wytrawny short drink, który podaje się jako aperitif.

Komentarze użytkowników

Jeszcze nikt nie zostawił swojego komentarza... Bądż pierwszy i skomentuj ten materiał!

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, a my co piątek dostarczymy ci najlepsze przepisy na weekend prosto na twoją skrzynke!