Koktajl na bazie:

Likier Drambuie

Drambuie to likier oparty na bazie szkockiej whisky (Taliskera), wzbogacony dodatkiem miodu wrzosowego oraz wyciągu ziołowego (gałka muszkatołowa oraz szafran).

Podaj się go solo (z lodem) lub jako składnik koktajli np. Drambuie Punch.

 

Historia

W 1746 roku książe Karol Edward Stuart, po przegranej bitwie pod Culloden koło Inverness, zdołał zbiedz na wyspę Skye, na której schronienia udzielił mu kapitan John MacKinon. W zamian za pomoc książe wynagrodził go recepturą trunku. Spadkobiercy Johna MacKinona po dziś dzień produkują ten trunek na wyspie Skye.

Sama nazwa Drambuie pochodzi z języka szkocko gaelickiego, i oznacza "napók który zadawala".

Likier Drambuie po raz pierwszy został sprzedany w 1910 roku w limitowanej bardzo niewielkiej serii (12 skrzynek). Natomiast dopiero w latach 80. zaczęto go po raz pierwszy reklamować.

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, a my co piątek dostarczymy ci najlepsze przepisy na weekend prosto na twoją skrzynke!