
Ocena:
0
Tipperary
Pora serwowania: po posiłku
Składniki:
- 40 ml Żytnia whiskey
- 20 ml Czerwony wermut
- 10 ml Zielony likier Chartreuse
- 5-6 Kostki lodu
- 40 ml Żytnia whiskey
- 20 ml Czerwony wermut
- 10 ml Zielony likier Chartreuse
- 5-6 Kostki lodu
Przygotowanie:
- Kostki lodu włożyć do szklanicy barmańskiej, następnie wlać pozostałe składniki.
- Wymieszać dokładnie łyżką barową przez około 8-10 sekund.
- Przecedzić przez sitko barowe do kieliszka koktajlowego. I gotowe do podania!
Wariant: Shamrock
Aby otrzymać koktajl Shamrock należy czerwony wermut zastąpić wermutem wytrawnym i dodać irlandzkiej whiskey zamiast żytniej. Drink ten będzie bardziej wytrawny, również podawany po posiłku.
Tagi: wermut