
Ocena:
5.5
Prairie Oyster
Pora serwowania: o każdej porze
Składniki:
- 1 Żółtko
- 5 ml Sos worcester
- 5 ml Sos winegret
- 2 łyżeczki Keczup
- 3-4 krople Czerwony sos tabasco
- 1 Szczypta pieprzu
- 1 Żółtko
- 5 ml Sos worcester
- 5 ml Sos winegret
- 2 łyżeczki Keczup
- 3-4 krople Czerwony sos tabasco
- 1 Szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wlać bezpośrednio do szklanki old-fashioned.
- Podawać bez mieszania.
Ciekawostka:
Koktajl Prairie Oyster jest podawany jako lekarstwo na bóle głowy i inne przypadłości spowodowane nadmiernym spożyciem alkoholu. Przepis na ten short drink został odkryty w latach 70-tych XIX wieku w Londynie. Jednak możliwe, że był on znany dopiero w latach 60-tych XX wieku w Niemczech. By mikstura była skuteczna zaleca się, by nie wypijać go od razu, lecz przeżuć go w ustach, szczególnie żółtko, przed połknięciem.