Koktajl na bazie:

Moscow Mule

Ocena:

10.0

Moscow Mule

Bezpośrednio w kieliszku Szklanka typu Highball Niska zawartość alkoholu

Pora serwowania: o każdej porze

Składniki:

- 40 ml Wódka
- 10 ml Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 2-3 krople Angostura
- 130 ml Piwo imbirowe
- 1 plasterek Limonka
- 4-5 Kostki lodu
Przygotowanie:
  • Do szklanki typu highbal włożyć kostki lodu, a następnie wlać pozostałe składniki.
  • Mieszać łyżką barową przez ok. 8 - 10 sekund.
  • Do szklanki włożyć plasterek cytryny. Podawać od razu.

Historia

Koktajl Moscow Mule, swoje powstanie zawdzięcza firmie Smirnoff. Został on wykreowany przez nią w celach promocyjnych i była to pierwsza tego typu akcja promocyjna w historii. Drink ten powstał w 1941 roku w restauracji Cock'n'Bull w Hollywood. Stało się to po tym jak spółka Heublein wykupiła markę Smirnoff i rozpoczęła  poszukiwania orginalnego, nie znanego jeszcze w stanach koktajlu który by promował markę Smirnoff. Właściciel restauracji Cock'n'Bull miał na składzie duże zapasy ginger beer. Dzięki współpracy z Heublein znalazł sposób na pozbycie się ich.

Tagi: Klasyk

Komentarze użytkowników

Jeszcze nikt nie zostawił swojego komentarza... Bądż pierwszy i skomentuj ten materiał!

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, a my co piątek dostarczymy ci najlepsze przepisy na weekend prosto na twoją skrzynke!