
Ocena:
0
Corpse Reviver
Pora serwowania: jako aperitif
Składniki:
- 40 ml Koniak
- 20 ml Likier apricot brandy
- 10 ml Świeżo wyciśnięty sok z limonki
- 5-6 Kostki lodu
- 40 ml Koniak
- 20 ml Likier apricot brandy
- 10 ml Świeżo wyciśnięty sok z limonki
- 5-6 Kostki lodu
Przygotowanie:
- Kostki lodu włożyć do shakera, po czym wlać resztę składników.
- Koktajl energicznie wymieszać w shakerze przez około 8-10 sekund.
- Przecedzić przez sitko barowe prosto do kieliszka koktajlowego.
Wariant: Apothecary
Koktajl ten otrzymamy zastępując koniak czerwonym wermutem. Powstanie w ten sposób short drink o niższej zawartości alkoholu, polecany na kaca.
Historia:
Koktajl Corpse Reviver zawiera tak dużą dawkę alkoholu, że mówi się, iż "nieboszczyka stawia na nogi". W latach 90-tych XIX wieku trunek ten był pewnego rodzaju pousse-cafe, czyli serwowaną w temperaturze pokojowej miksturą, w której różne alkohole tworzyły warstwy. Z kolei od lat 20-tych XX wieku komponenty koktajlu były chłodzone, a następnie wymieszane, jak to jest do dziś.