Koktajl na bazie:

Corpse Reviver

Ocena:

0

Corpse Reviver

W szklanicy barmańskiej Kieliszek koktajlowy Wysoka zawartość alkoholu

Pora serwowania: jako aperitif

Przygotowanie:
  • Kostki lodu włożyć do shakera, po czym wlać resztę składników.
  • Koktajl energicznie wymieszać w shakerze przez około 8-10 sekund.
  • Przecedzić przez sitko barowe prosto do kieliszka koktajlowego.

Wariant: Apothecary

Koktajl ten otrzymamy zastępując koniak czerwonym wermutem. Powstanie w ten sposób short drink o niższej zawartości alkoholu, polecany na kaca.

Historia:

Koktajl Corpse Reviver zawiera tak dużą dawkę alkoholu, że mówi się, iż "nieboszczyka stawia na nogi". W latach 90-tych XIX wieku trunek ten był pewnego rodzaju pousse-cafe, czyli serwowaną w temperaturze pokojowej miksturą, w której różne alkohole tworzyły warstwy. Z kolei od lat 20-tych XX wieku komponenty koktajlu były chłodzone, a następnie wymieszane, jak to jest do dziś.

Komentarze użytkowników

Jeszcze nikt nie zostawił swojego komentarza... Bądż pierwszy i skomentuj ten materiał!

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, a my co piątek dostarczymy ci najlepsze przepisy na weekend prosto na twoją skrzynke!