
Ocena:
0
Añejo Highball
Pora serwowania: o każdej porze
Składniki:
- 40 ml Ciemny rum kubański
- 15 ml Pomarańczowy curaçao
- 15 ml Świeżo wyciśnięty sok z limonki
- 3-4 krople Angostura
- 110 ml Ginger beer
- 1/2 Plaster cytryny
- 4-5 Kostki lodu
- 40 ml Ciemny rum kubański
- 15 ml Pomarańczowy curaçao
- 15 ml Świeżo wyciśnięty sok z limonki
- 3-4 krople Angostura
- 110 ml Ginger beer
- 1/2 Plaster cytryny
- 4-5 Kostki lodu
Przygotowanie:
- Kostki lodu włożyć do szklanki highball, następnie wlać płynne składniki.
- Wymieszać dokładnie łyżką barową przez około 8-10 sekund.
- Na koniec, dodać pół plasterka cytryny.
Historia:
Wielu Amerykanów w latach prohibicji, tj. 1919-1933 roku, wyjeżdżało na Kubę, by móc bez ograniczeń pić alkohol, głównie koktajle. Wówczas takie bary jak Floridita, Sloppy Joe's czy też Bodeguita del Medio stały się na Kubie bardzo popularne. W pewnym momencie zapotrzebowanie na koktajle stało się tak popularne, że na wyspie powstała pierwsza placówka ucząca zawodu barmana, zwana "club des cantineros". Stałymi gośćmi Floridity w latach 40-tych XX wieku stali się między innymi pisarz Ernest Hemingway i aktor Spencer Tracy.