Koktajl na bazie:

Cointreau

Cointreau Cointreau jest likierem typu triple-sec (trzykrotnie destylowanym), wytwarzanym z gorzkich pomarańczy, najczęściej hiszpańskich i haitańskich.

Oprócz tego, że jest używane, jako aperitif, Cointreau jest czasami używany jako digestif. Likier ten uważany jest za markę premium triple sec lub też za unikatową kategorię likieru. Przy 40% zawartości alkoholu, Cointreau jest bardzo mocny jak na triple sec, w których zwykle zawartość alkoholu waha się od 15 do 40 procent.

Produkcja

Destylarnia Cointreau została założona w 1849 roku przez Adolphe Cointreau, który był cukiernikiem i jego brata Edouard-Jean Cointreau. Obaj pochodzili z Angers we Francji. Ich pierwszym sukcesem był likier wiśniowy, Guignolet. Prawdziwą sławę przyniosło im jednak zmieszanie słodkich i gorzkich skórek pomarańczowych z czystym alkoholem z buraków cukrowych. W 1875 roku została sprzedana pierwsza butelka Cointreau. Obecnie szacuje się, że każdego roku sprzedaje się trzynaście milionów butelek w ponad 150 krajach świata. Dziewięćdziesiąt pięć procent produkcji trafia na eksport. Firma jest nadal prowadzona przez rodzinę Cointreau, mimo że wybitny potomek, André J. Cointreau, opuścił firmę, aby uruchomić słynną paryską Le Cordon Bleu w 1980 roku.

Metody produkcji oraz receptury są tajemnicą rodziny, jednak sama destylarnia jest otwarta dla zwiedzających. możliwość fotografowania w środku gorzelni jest ograniczona w obawie przed możliwością skopiowania procesów produkcyjnych.

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, a my co piątek dostarczymy ci najlepsze przepisy na weekend prosto na twoją skrzynke!