Ocena:
7.8
Zombie
Pora serwowania: o każdej porze
Składniki:
- 30 ml Jasny rum portorykański
- 30 ml Ciemny rum jamajski
- 30 ml Stary rum kubański
- 30 ml Stary rum jamajski
- 20 ml Likier maraschino
- 20 ml Świeżo wyciśnięty sok z limonki
- 20 ml Świeżo wyciśnięty sok z grejpfrutów
- 5 ml Grenadyna
- 5 ml Syrop z cukru trzcinowego
- 3-4 krople Angostura
- 3-4 krople Anyżówka
- 5-6 Kostki lodu
- 30 ml Jasny rum portorykański
- 30 ml Ciemny rum jamajski
- 30 ml Stary rum kubański
- 30 ml Stary rum jamajski
- 20 ml Likier maraschino
- 20 ml Świeżo wyciśnięty sok z limonki
- 20 ml Świeżo wyciśnięty sok z grejpfrutów
- 5 ml Grenadyna
- 5 ml Syrop z cukru trzcinowego
- 3-4 krople Angostura
- 3-4 krople Anyżówka
- 5-6 Kostki lodu
Przygotowanie:
- Kostki lodu włożyć do shakera, po czym wlać resztę składników.
- Koktajl energicznie wymieszać w shakerze przez około 8-10 sekund.
- Dokładnie przecedzić przez sitko barowe do szklanki highball.
Historia:
Koktajl Zombie to napój wchodzący w skład trunków "tiki". Wywodzą się one z kultury polinezyjskiej. "Tiki" to posągi pokazujące boginię o tym samym imieniu, zaś w szerszym znaczeniu: antropomorficzne przedmioty chroniące od złego. Koktajle "tiki" również miały swoją magiczną moc. Koktajl Zombie powstał w 1934 roku przez Donna Beacha, znany także jako Don The Beachcomber.