Ocena:
6.5
Tequila i Sangrita
Pora serwowania: o każdej porze
Składniki:
- 120 ml (3 x po 40 ml) Tequila añejo 100% agawy
- 70 ml Sok pomidorowy
- 30 ml Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
- 10 ml Świeżo wyciśnięty sok z limonki
- 5 ml Sos worcester
- 5 ml Płynny miód akacjowy
- 3-4 krople Czerwony sos tabasco
- 1 Szczypta soli
- 5-6 Kostki lodu
- 120 ml (3 x po 40 ml) Tequila añejo 100% agawy
- 70 ml Sok pomidorowy
- 30 ml Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
- 10 ml Świeżo wyciśnięty sok z limonki
- 5 ml Sos worcester
- 5 ml Płynny miód akacjowy
- 3-4 krople Czerwony sos tabasco
- 1 Szczypta soli
- 5-6 Kostki lodu
Przygotowanie:
- Do każdego z 3 kieliszków typu shot wlać 40 ml tequili.
- Kostki lodu włożyć do szklanicy barmańskiej, następnie dodać resztę składników.
- Wymieszać dokładnie łyżką barową przez około 8-10 sekund.
- Sangritę przecedzić przez sitko barowe, po czym wlać do 3 innych kieliszków typu shot.
- Gotowe do podania! Zaleca się picie drinków na przemian, najpierw trochę tequili, potem sangrity.
Ciekawostka:
W trakcie posiłku, Meksykanie popijają czystą tequilę na zmianę z sangritą. Po wypiciu tequili zjadają troszkę soli i wysysają sok z plasterka limonki.
Tagi: miód, Sos worcester, Klasyk, sok pomidorowy, sól, Pomarańcza, sos tabasco , limonka, Tequila anejo 100% agawy