
Ocena:
0
Sangria
Pora serwowania: o każdej porze
Składniki:
- 750 ml Hiszpańskie czerwone wino (rioja)
- 60 ml Koniak
- 60 ml Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
- 6 Kostka cukru
- 1 laska Cynamon
- 250 ml Gazowana woda mineralna
- 10 Plaster limonki
- 10 Plaster cytryny
- 10 Plaster pomarańczy
- 18 Kostki lodu
- 750 ml Hiszpańskie czerwone wino (rioja)
- 60 ml Koniak
- 60 ml Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
- 6 Kostka cukru
- 1 laska Cynamon
- 250 ml Gazowana woda mineralna
- 10 Plaster limonki
- 10 Plaster cytryny
- 10 Plaster pomarańczy
- 18 Kostki lodu
Przygotowanie:
- Kostki cukru i laskę cynamonu włożyć do dużej wazy, następnie dodać resztę składników (poza wodą gazowaną i plasterkami owoców), po czym wymieszać dokładnie. Przykryć wazę folią spożywczą i dać do lodówki na co najmniej 4 godziny.
- Kostki lodu, wodę oraz cytrusy dodać do wazy.
- Wymieszać dokładnie i serwować w kieliszkach do wina, dodając do każdego kieliszka po 2 kostki lodu i po 1 plasterku każdego z cytrusów.
Ciekawostka:
Koktajl Sangria jest narodowym trunkiem w Hiszpanii, choć jego pochodzenie nie jest znane. Przyrządzany jest on według wielu różnych receptur.