Ocena:
10.0
Rob Roy
Pora serwowania: jako aperitif
Składniki:
- 50 ml Szkocka whisky
- 20 ml Czerwony wermut
- 2-3 krople Angostura
- 1 wisienka koktajlowa
- 5-6 Kostki lodu
- 50 ml Szkocka whisky
- 20 ml Czerwony wermut
- 2-3 krople Angostura
- 1 wisienka koktajlowa
- 5-6 Kostki lodu
Przygotowanie:
- Kostki lodu włożyć do szklanicy barmańskiej, następnie wlać whisky, wermut i angosturę.
- Wymieszać dokładnie łyżką barową przez około 8-10 sekund.
- Przecedzić przez sitko barowe do kieliszka koktajlowego.
- Na koniec, włożyć wisienkę koktajlową.
Wariant: Rory O'More
Koktajl ten uzyskamy zastępując szkocką whisky irlandzką whiskey. Powstanie w ten sposób lżejszy, bardziej aromatyczny short drink, podawany o każdej porze.