
Ocena:
0
Ramos Gin Fizz
Pora serwowania: rano
Składniki:
- 40 ml Gin
- 1 Białko
- 15 ml Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 10 ml Świeżo wyciśnięty sok z limonki
- 10 ml Syrop z cukru trzcinowego
- 10 ml Śmietanka UHT
- 3-4 krople Woda kwiatu pomarańczy
- 80 ml Woda gazowana
- 5-6 Kostki lodu
- 40 ml Gin
- 1 Białko
- 15 ml Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 10 ml Świeżo wyciśnięty sok z limonki
- 10 ml Syrop z cukru trzcinowego
- 10 ml Śmietanka UHT
- 3-4 krople Woda kwiatu pomarańczy
- 80 ml Woda gazowana
- 5-6 Kostki lodu
Przygotowanie:
- Widelcem ubić białko na pianę.
- Kostki lodu włożyć do shakera i dodać 15 ml ubitego białka. Następnie wlać pozostałe składniki (poza wodą gazowaną).
- Koktajl energicznie wymieszać w shakerze przez około 8-10 sekund.
- Dokładnie przecedzić przez sitko barowe do szklanki typu highball.
- Na koniec, dodać wodę gazowaną. Gotowe!
Historia:
Kolebką tego koktajlu, podobnie jak jazzu, jest Nowy Orlean. To właśnie tam, odmiana słynnego Gin Fizz, zaistniała w 1888 roku. Jego twórca - Henry C. Ramos, razem z bratem był właścicielem lokalu o nazwie Gin Fizz Palace. Pomimo tego, że lokal wkrótce został zamknięty, Henry Ramos ujawnił recepturę koktajlu, która trzymana była w tajemnicy.