Ocena:
0
Pimm's Cup
Pora serwowania: o każdej porze
Przygotowanie:
- Umyć ogórek, odkroić kawałek nieobranego ogórka grubości 1 cm, szerokości 2 cm i długości około 10 cm.
- Kostki lodu włożyć do szklanki highball, następnie wlać Pimm's i wodę gazowaną.
- Koktajl wymieszać dokładnie łyżką barową przez około 8-10 sekund.
- Na koniec, dodać do koktajlu kawałek ogórka.
Historia:
Koktajl Pimm's Cup wziął swoją nazwę od nazwiska właściciela baru z ostrygami w Londynie. James Pimm, w latach 40-tych XIX wieku, serwował swoim klientom koktajl z ginem aromatyzowany korzeniami i ziołami. Trunek zyskał tak dużą popularność, że restaurator w 1859 roku założył własną firmę Pimm's. Po 20-tu latach w sprzedaży było już 6 rodzajów Pimm's - na bazie ginu, scotch whisky, koniaku, rumu, rye whiskey oraz wódki. Aktualnie na rynku dostępny jest tylko Pimm's No. 1, na bazie ginu.