Ocena:
10.0
Moscow Mule
Pora serwowania: o każdej porze
Składniki:
- 40 ml Wódka
- 10 ml Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 2-3 krople Angostura
- 130 ml Piwo imbirowe
- 1 plasterek Limonka
- 4-5 Kostki lodu
- 40 ml Wódka
- 10 ml Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 2-3 krople Angostura
- 130 ml Piwo imbirowe
- 1 plasterek Limonka
- 4-5 Kostki lodu
Przygotowanie:
- Do szklanki typu highbal włożyć kostki lodu, a następnie wlać pozostałe składniki.
- Mieszać łyżką barową przez ok. 8 - 10 sekund.
- Do szklanki włożyć plasterek cytryny. Podawać od razu.
Historia
Koktajl Moscow Mule, swoje powstanie zawdzięcza firmie Smirnoff. Został on wykreowany przez nią w celach promocyjnych i była to pierwsza tego typu akcja promocyjna w historii. Drink ten powstał w 1941 roku w restauracji Cock'n'Bull w Hollywood. Stało się to po tym jak spółka Heublein wykupiła markę Smirnoff i rozpoczęła poszukiwania orginalnego, nie znanego jeszcze w stanach koktajlu który by promował markę Smirnoff. Właściciel restauracji Cock'n'Bull miał na składzie duże zapasy ginger beer. Dzięki współpracy z Heublein znalazł sposób na pozbycie się ich.
Tagi: Klasyk