Koktajl na bazie:

Kir

Ocena:

8.0

Kir

Bezpośrednio w kieliszku Kieliszek do wina Niska zawartość alkoholu

Pora serwowania: o każdej porze

Składniki:

- 105 ml Burgońskie białe wino
- 15 ml Likier creme de cassis
Przygotowanie:
  • Mocno schłodzone białe wino oraz likier creme de cassis wlać do kieliszka od wina. Gotowe!

Historia:

Koktajl Kir zaistniał w Dijon w 1904 roku dzięki kelnerowi nazwiskiem Faivre, który połączy oba składniki. Wcześniej drink ten funkcjonował jako aperitif i był nazywany "blanc cassis", podawany zamiast szampana na przyjęciach w magistracie. Obecną nazwę zyskał on dopiero w 1951 roku, na cześć kanonika nazwiskiem Kir, który był wielkim wielbicielem tego koktajlu.

Wariant: Communard

Koktajl ten otrzymamy zastępując białe wino czerwonym typu cotes-de-rhone. Powstanie w ten sposób nieco mniej delikatny short drink, podawany o każdej porze.

Komentarze użytkowników

Jeszcze nikt nie zostawił swojego komentarza... Bądż pierwszy i skomentuj ten materiał!

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, a my co piątek dostarczymy ci najlepsze przepisy na weekend prosto na twoją skrzynke!