Ocena:
10.0
Bloody Mary
Pora serwowania: o każdej porze
Składniki:
- 40 ml Wódka
- 120 ml Sok pomidorowy
- 5 ml Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 5 ml Sos worcester
- 3 krople Czerwony sos tabasco
- 1 Szczypta soli selerowej
- 1 Szczypta mielonego czarnego pieprzu
- 1 Mały kawałek selera naciowego
- 5-6 Kostki lodu
- 40 ml Wódka
- 120 ml Sok pomidorowy
- 5 ml Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 5 ml Sos worcester
- 3 krople Czerwony sos tabasco
- 1 Szczypta soli selerowej
- 1 Szczypta mielonego czarnego pieprzu
- 1 Mały kawałek selera naciowego
- 5-6 Kostki lodu
Przygotowanie:
- Kostki lodu oraz pozostałe składniki - oprócz selera naciowego, dodać do szklanicy barmańskiej. Następnie wymieszać łyżką barową przez około 8-10 sekund.
- Miksturę należy przecedzić przez sitko barowe do szklanki typu highball.
- Na końcu włożyć do koktajlu umyty wcześniej seler naciowy.
Historia
Bloody Mary to koktajl o nieznanym pochodzeniu. Na przestrzeni lat nazywany był m. in. jako Mary Rose (od 1939 r.), Red Snapper (od 1944 r.), aż w 1946 r. przybrał nazwę, która znana jest do dziś. Dużą rolę w rozpowszechnianiu go na świecie odegrał sam Ernest Hemingway, pisząc o nim "Wprowadziłem ten koktajl do Hongkongu w 1941 roku i sądzę, że zrobiłem wszystko, co może zrobić jednostka, być może z wyjątkiem japońskiej armii, która doprowadziła do upadku tę kolonię Korony Brytyjskiej".
Tagi: sok pomidorowy, Klasyk