Ocena:
8.0
Americano
Pora serwowania: jako aperitif
- Kostki lodu włożyć do szklanki old-fashioned, następnie dolać Campari oraz wermut.
- Wymieszać dokładnie łyżką barową przez około 8-10 sekund.
- Pasek skórki z cytryny wycisnąć nad szklanką, do momentu uwolnienia olejków eterycznych, po czym dodać do koktajlu.
Historia:
Koktajl Americano zaistniał w czasach prohibicji w latach 1919-1933. Wówczas wielu Amerykanów korzystało z okazji degustaji koktajlu w czasie wyjazdów zagranicznych. We Włoszech odkryto, że Campari, które traktowane było jako trunek wzmacniający, był również idealny w porze aperitifu, choć miało dość gorzki smak. By tego uniknąć, barmani dodawali do Campari czerwonego wermutu i nazwali koktajl Americano. Koktajl stał się klasykiem, który został przyjęty przez liczne marki, m.in. Poccardi.
Wariant: Veneziano
Koktajl ten jest przyrządzany w szkalnce highball. Dodaje się do niego 120 ml białego wina. Powstaje w ten sposób mniej gorzki long drink, który można podawać jako aperitif.